28 Hoogtepunten van Amsterdam vanuit de lucht

Onze hoofdstad Amsterdam is één van de meest populaire toeristische bestemmingen in Europa. Met zijn universiteiten, academies, onderzoeksinstituten, talrijke theaters, vele uitgaansgelegenheden en meer dan 40 musea, is Amsterdam het belangrijkste culturele centrum van het land.

Bovendien staat de stad bekend om zijn historische huizen langs de vele grachten waar de bloei van de Gouden Eeuw nog steeds zichtbaar is. In de stad zijn talloze opvallende gebouwen en herkenbare gebieden die ook vanuit de lucht gezien indruk wekken. Wij hebben een aantal opvallende hotspots van Amsterdam op een rijtje gezet.

Luchtfoto Overzicht Centrum Grachten

Overzicht van het Centrum met de grachtengordel duidelijk in beeld.

Het Rijksmuseum

Eén van de populairste attracties van Amsterdam is het Rijksmuseum. Het werd in 1809 opgericht om de enorme collectie zeldzame kunst en oudheden van ons land te herbergen. De indrukwekkende collectie van het museum omvat zo'n zeven miljoen kunstwerken met de Nachtwacht van Rembrandt van Rijn als één van de grootste publiekstrekkers. Naast zijn schilderijen beschikt het Rijksmuseum ook over een goed gevulde bibliotheek met meer dan 35.000 boeken en manuscripten, evenals tal van fascinerende tentoonstellingen over de ontwikkeling van kunst en cultuur in Nederland.

Museumstraat 1, Amsterdam.

Luchtfoto Amsterdam Rijksmuseum

Luchtfoto van het Rijksmuseum met daarvoor het Museumplein.

De Westerkerk

Naast de deur van het Anne Frank museum vind je de Westerkerk. Deze kerk uit de Renaissance periode, voltooid in 1630, is uniek vanwege de vele interne en externe gotische elementen. De 85 meter hoge Westertoren (in de volksmond bekend als de Lange Jan of de Ouwe Wester) is de hoogste kerktoren in de stad. Op het puntje van de torenspits bevindt zich een replica van de keizerskroon,geplaatst ter nagedachtenis aan keizer Maximiliaan van Oostenrijk. Andere hoogtepunten zijn een oud orgel uit 1622 en een interessante marmeren zuil die in 1906 werd geplaatst ter nagedachtenis aan de schilder Rembrandt van Rijn die hier buiten de kerk werd begraven. 

Prinsengracht 263-267, Amsterdam.

Luchtfoto Amsterdam Westerkerk

Luchtfoto van de Westerkerk aan de Prinsengracht.

De Dam

De Dam is één van de meest toeristische gebieden van Amsterdam en niet zonder reden. Op de Dam vind je tal van bekende toeristische attracties zoals het 17e-eeuwse Koninklijk Paleis, de Nieuwe Kerk, het Nationaal Monument voor de herdenking van de Tweede Wereldoorlog en het wassenbeeldenmuseum Madame Tussauds. Aan het grote plein zijn tal van cafés en souvenirshops te vinden en op het plein zijn altijd verschillende straatartiesten te bewonderen. Dit historische plein werd rond 1270 gebouwd om de Amstel van het IJ te scheiden.

Dam, Amsterdam.

Luchtfoto Amsterdam De Dam

Luchtfoto van de Dam met vooraan het Koninklijk Paleis.

Centraal Station Amsterdam

Het Centraal Station van Amsterdam is het echte hart van de stad. Elke dag maken ruim 250.000 mensen gebruik van het Station. Het indrukwekkende neorenaissance-gebouw werd in 1889 voor het publiek geopend. Het stationsgebouw vertoont een sterke gelijkenis met het in 1885 opgeleverde Rijksmuseum dat ook door dezelfde architect (Cuypers) werd ontworpen. De twee torens aan weerzijden van het gebouw zijn ontworpen om het stationsgebouw het gezicht te geven van de 'nieuwe stadspoort' van Amsterdam. 

Stationsplein, Amsterdam.

Luchtfoto Amsterdam Centraal Station

Luchtfoto van Centraal Station Amsterdam.

De Nieuwe Kerk

De Nieuwe Kerk ligt in het hart van Amsterdam pal naast het Koninklijk Paleis op de Dam. Het gotische gebouw werd eind 14e-eeuw gebouwd naar het voorbeeld van de kathedraal van Amiens en is het meest bezochte kerkgebouw van Nederland. In de Nieuwe Kerk vinden ook de kroning van nieuwe staatshoofden en de nationale herdenkingen op 4 mei plaats. De kerk wordt tegenwoordig regelmatig gebruikt voor openbare functies zoals antiekbeurzen en kunsttentoonstellingen.

Dam, Amsterdam.

Luchtfoto Amsterdam Nieuwe Kerk

Luchtfoto van de nieuwe Kerk naast het Koninklijk Paleis op de Dam.

NEMO Science Museum

NEMO Science Museum is een wetenschap- en technologiemuseum. Hier maak je kennis met met de wonderen van de wetenschap. Je kunt hier zelf experimenteren bij de honderden games die laten zien hoe techniek, natuurkunde, scheikunde en biologie werken. Het museum trekt meer dan een half miljoen bezoekers per jaar die na afloop van het bezoek op het terras op de top van het gebouw kunnen genieten van een prachtig uitzicht over de stad.

Oosterdok 2, Amsterdam. 

Luchtfoto Amsterdam Nemo Science Museum

Luchtfoto van NEMO Science Museum. De vorm heeft wel iets weg van een oceaanstomer die klaar ligt voor vertrek uit de haven.

Hermitage Amsterdam

De Hermitage in Amsterdam is een dependance van de Russische Hermitage in Sint Petersburg en ligt aan de Amstel. Het museum werd in 2009 geopend door koningin Beatrix en de Russische president Dmitri Medvedev. Het museum is gevestigd in voormalig verpleegtehuis ‘de Amstelhof’. Het monumentale gebouw werd in 1681 gebouwd en is ruim driehonderd jaar in gebruik geweest als verpleegtehuis voor het werd verbouwd tot museum. Het Hermitage heeft een collectie van meer dan drie miljoen uitzonderlijke kunstwerken. Met ieder half jaar een nieuwe spraakmakende tentoonstelling.

Amstel 51, Amsterdam.

Luchtfoto Amsterdam Hermitage

Luchtfoto van de Hermitage met daarvoor de Amstel.

Het Koninklijk Paleis

Het koninklijk paleis was vroeger het stadhuis van Amsterdam en dient nu als verblijfplaats van de koning wanneer hij in de stad is. Het stamt uit 1648 en is gebaseerd op de architectuur van het oude Rome. De appartementen zijn rijkelijk versierd met een schat aan reliëfs, marmeren sculpturen en friezen, samen met plafondschilderingen van Ferdinand Bol en Govert Flinck, leerlingen van Rembrandt. Ook herbergt het één van de mooiste meubelcollecties ter wereld. Je kunt het Paleis bezoeken en deelnemen aan een audiotour of verken het gebouw met een gids die je alles kan vertellen over de unieke geschiedenis en het bijzondere interieur.

Dam, Amsterdam.

Luchtfoto Amsterdam Koninklijk Paleis Dam

Luchtfoto van het Koninklijk Paleis met daarachter de Dam.

De Jordaan

Het is niet zozeer een gebouw, maar de iconische buurt De Jordaan is zeker een vermelding waard in het rijtje. Deze populaire Amsterdamse wijk staat bekend om zijn mix van woonwijken met binnenplaatsen, levendige markten en luxe boetiekjes en eetgelegenheden. Je kunt hier gerust een dagje door de pittoreske straatjes dwalen zonder je maar een moment te vervelen. Op zaterdagmorgen verandert de Lindengracht in een enorme openluchtmarkt, waar je lokale ambachten, producten, bloemen en allerlei andere leuke snuisterijen kan vinden. De restaurants en cafés van de Jordaan zijn een unieke plek om mensen te kijken terwijl je geniet van traditionele Nederlandse muziek. 

Gebied tussen de Prinsengracht en de Lijnbaansgracht.

Luchtfoto Amsterdam De Jordaan

Overzicht van de Jordaan vanuit de lucht.

De Oude Kerk

De Oude Kerk is gebouwd in 1306 en was de eerste hallenkerk in Noord-Holland. Door de eeuwen heen werden er nog talloze toevoegingen aan de kerk gebouwd, zoals de grote zijkapellen uit het begin van de 16e eeuw. De klokkentoren heeft een klokkenspel dat dateert uit 1658 en dat wordt beschouwd als één van de mooiste van Nederland en biedt een geweldig uitzicht over de stad. 

Oudekerksplein 23, Amsterdam.

Luchtfoto Amsterdam Oude Kerk

Luchtfoto van de Oude Kerk met daarachter de Oudezijds Voorburgwal.

Het Nationaal Monument

Het Nationaal Momument op de Dam is een 22 meter hoge obelisk die is opgericht na de Tweede Wereldoorlog en dient als gedenkteken voor de oorlogsslachtoffers en als een symbool van Bevrijding. Het is versiert met sculpturen die symbool staan voor onder andere Oorlog (vier mannelijke figuren), Vrede (vrouw en kind) en Verzet (twee mannen met huilende honden). In de obelisk zijn urnen verwerkt met aarde uit de 11 provincies. Een 12e urn bevat aarde van de erebegraafplaats in Indonesië. Elk jaar op 4 mei worden er hier kransen gelegd en wordt er in heel Nederlands twee minuten stilte gehouden. De rest van het jaar is het monument tevens een plek waar jonge mensen van over de hele wereld elkaar ontmoeten. 

Dam, Amsterdam.

Luchtfoto Amsterdam Nationaal Monument Dam

Luchtfoto van het Nationaal Monument met de herdenkingskransen gelegd tijdens de dodenherdenking op 4 mei.

Lees verder onder de video...

Om deze inhoud weer te geven dient u cookies te accepteren. Accepteren

Het Vondelpark

Het Vondelpark is het grootste en meest bezochte park in Amsterdam. Het beslaat 116 hectare en er is altijd wel wat te beleven. In het park loop je langs verschillende vredige vijvers en het wordt doorkruist door ruime wandelpaden. In het park vind je tevens een verscheidenheid aan sculpturen, standbeelden en speeltuinen. Ook herbergt het een rozentuin waar je meer dan 70 soorten van deze soort kan bekijken. Van mei tot september is het openluchttheater de ‘place to be’ voor verschillende musical- en podium optredens.

Eén van de ingangen vindt je aan de Stadhouderskade ter hoogte van de Hein Donnebrug.

Luchtfoto Amsterdam Vondelpark

Luchtfoto van het Vondelpark in de wintermaanden.

Het Stedelijk Museum

Het Stedelijk Museum herbergt één van meest indrukwekkende moderne kunstcollecties. Met een focus op 19e en 20e-eeuwse Nederlandse en Franse schilderkunst, toont het museum werken van een aantal gerenommeerde kunststromingen, waaronder De Stijl, met voorbeelden van Van Doesburg, Mondriaan en Rietveld. Ook is er een uitgebreide collectie Pop Art, met werken van Rosenquist en Warhol. In de beeldentuin staan werken van de bekende kunstenaren Rodin, Moore, Renoir en Visser.

Museumplein 10, Amsterdam.

Luchtfoto Amsterdam Stedelijk Museum

Luchtfoto van het Stedelijk Museum met daarachter het van Gogh Museum.

Het tropenmuseum

Het Tropenmuseum is een fascinerende plek voor diegenen die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van de voormalige Nederlandse koloniën. Het museum dat is opgericht in 1864 bevindt zich in een grotachtige hal die speciaal hiervoor is ontworpen. Het bevat een groot aantal kunst- en gebruiksvoorwerpen uit tropische en subtropische gebieden. Je kan door ronddwalen over de authentieke bazaar en gluren in huizen uit het Verre Oosten. Het museum organiseert regelmatig concerten met Oosterse en Aziatische muziek waarbij gespeeld wordt op traditionele instrumenten.

Linnaeusstraat 2, Amsterdam.

Luchtfoto Amsterdam Tropenmuseum

Luchtfoto van het Tropenmuseum ins Amsterdam.

Het Scheepvaartmuseum

Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam bevat de op een na grootste maritieme collectie ter wereld. Het ligt net buiten het centrum vlakbij de oude haven van de stad. De collectie is verdeeld in verschillende kleinere exposities met verschillende thema's en is gespecialiseerd in de maritieme geschiedenis van ons land. Aan de steiger bij het museum vind je een replica van het VOC-schip de Amsterdam. Op het schip kun je een beeld krijgen van het werk en leven op zo’n oud schip. De collectie van het museum bevat verder onder andere schilderijen, scheepsmodellen, wapens en wereldkaarten en bestaat uit zo’n 300.000 objecten.

Kattenburgerplein 1, Amsterdam.

Luchtfoto Amsterdam Scheepvaartmuseum

Luchtfoto van het Scheepvaartmuseum met de replica van het VOC schip de Amsterdam.

Artis

Artis is één van de oudste en meest fascinerende dierentuinen in Europa en ontvangt jaarlijks meer dan een miljoen bezoekers. De dierentuin in het hart van Amsterdam werd gesticht in 1838 en is het thuis van ongeveer 900 verschillende diersoorten. Daarnaast staan er ruim 800 bomen van 200 verschillende soorten in het park. Artis noemt zich dan ook wel 'het oudste stadspark van Amsterdam'. In Artis vind je het Micropia (het eerste microbenmuseum ter wereld). Er is een savanne met giraffen, zebra’s, struisvogels en springbokken. In het Vlinderpaviljoen omring je jezelf met honderden fladderende vlinders. In het monumentale Aquarium bewonder je tropische vissen en in het Planetarium maak je een reis door de ruimte. Al met al is hier dus genoeg te beleven.

Plantage Kerklaan 38-40 , Amsterdam.

Luchtfoto Amsterdam Artis Dierentuin

Luchtfoto van dierentuin Artis met vooraan de Savanne met giraffes en olifanten.

De Noorderkerk

De Noorderkerk staat in het hart van de Jordaan. De kerk wordt nog steeds gebruikt door de Noorderkerkgemeente, deel van de Protestantse Kerk Amsterdam. De kerk staat slechts 700 meter ten zuiden van de Westerkerk en is gebouwd om de in de 17e eeuw snel groeiende bevolking een protestantse kerk te bieden. Daarnaast vinden er regelmatig culturele activiteiten plaats en zijn er elke zaterdagmiddag de Noorderkerkconcerten.

Noordermarkt 48, Amsterdam.

Luchtfoto Amsterdam Noorderkerk

Luchtfoto van de Jordaan met in het hart de Noorderkerk.

Koninklijk Theater Carré

Het Koninklijk theater Carré is waarschijnlijk het bekendste theater van ons land. Het in de in de classicistische stijl gebouwde theater heette oorspronkelijk Circus Carré. Tegenwoordig wordt het theater voornamelijk gebruikt voor musicals, popconcerten, muziek-, toneel- en cabaretvoorstellingen. 

 Amstel 115 /125, Amsterdam.

Luchtfoto Amsterdam Theater Carré

Luchtfoto van Koninklijk Theater Carré met daarvoor de Amstel.

Olympisch Stadion

Het Olympisch Stadion bevind zich in het westelijk deel van het Amsterdamse stadsdeel Zuid. Het is in is in 1927 ontworpen in opdracht van het NOC voor de Olympische Zomerspelen van 1928 en is een icoon van de Nederlandse Olympische sport. Het stadion is tegenwoordig een bijzondere locatie voor grote en kleine evenementen, maar er vinden ook nog regelmatig sportwedstrijden plaats. Daarnaast biedt het onderdak aan zo’n dertig bedrijven.

Stadionplein, Amsterdam.

Luchtfoto Amsterdam Olympisch Stadion

Luchtfoto van het olympisch Stadion in Amsterdam-Zuid.

Johan Cruijff ArenA

De Johan Cruijff ArenA is de thuisbasis van de Amsterdamse voetbalclub Ajax. Het is gebouwd in 1996 en is het eerste Europese stadion dat beschikt over een schuifdak. Het is met zijn 54.990 zitplaatsen tevens het grooste stadion van ons land. Naast de thuiswedstrijden van Ajax worden er ook Europa Cup-wedstrijden, KNVB interlandwedstrijden, beker- en vriendschappelijke (interland)wedstrijden gespeeld. Daarnaast treden er regelmatig grote artiesten op. De Johan Cruijff ArenA was tot 25 april 2018 bekend als de Amsterdam ArenA.

ArenA Boulevard 1, Amsterdam.

Luchtfoto Amsterdam Johan Cruijff Arena

Luchtfoto van de Johan Cruijff ArenA, de thuisbasis van de Amsterdamse voetbalclub Ajax.

De Stopera

De Stopera is sinds 1987 het stadhuis en muziekcentrum van Amsterdam. De naam Stopera komt van de protest-leus ‘Stop de Opera’ en is niet zoals veel mensen denken een samenvoeging van Stadhuis en opera. Daarnaast wordt het gebouw door Amsterdammers ook wel ‘Het Kunstgebit’ genoemd. Dit vanwege het aangezicht wanneer je staat op de schuin tegenover gelegen Blauwbrug. De Stopera is de thuisbasis van de Nationale Opera & ballet. Het theater heeft 1.689 zitplaatsen en wordt ook gebruikt als concertzaal voor bijzondere concerten.

Waterlooplein 22, Amsterdam.

Luchtfoto Amsterdam Stopera

Luchtfoto van het Stadhuis en de Opera van Amsterdam, beter bekend als de Stopera.

De Magere Brug

De Magere Brug is de bekendste brug van Amsterdam. Deze dubbele houten ophaalbrug over de Amstel verbind de oevers ter hoogte van de Kerkstraat en de Keizersgracht. De brug is gebruikt als decor in verschillende films waarbij de bekendste ongetwijfeld de James Bondfilm ‘Diamonds Are Forever’ is. 

Magere Brug, Amsterdam.

Luchtfoto Amsterdam De Magere Brug Amstel

Luchtfoto van de magere Brug over de Amstel.

IJburg

IJburg is een opvallende woonwijk in het oosten van Amsterdam. De in het IJmeer gelegen wijk bestaat uit zes kunstmatig aangelegde eilanden waarop rond de 18.000 woningen worden gebouwd. De bouw op Steigereiland en Haveneiland is grotendeels afgerond. Momenteel is begonnen met de bouw op Centrumeiland en is er gestart met het aanleggen van Strandeiland. Voor de toekomst staat Buiteneiland gepland, dit moet een natuurgebied worden.

Luchtfoto Amsterdam I Jburg

Luchtfoto van woningen op het Steigereiland in de nieuwe wijk IJburg.

Havengebied Amsterdam

Het Amsterdamse havengebied is één van ’s werelds belangrijkste logistieke knooppunten en het behoort tot de top vijf zeehavens van West-Europa. De centrale ligging maakt de haven goed bereikbaar voor de andere grote Europese markten. De Amsterdamse havens zijn goed voor een goederenoverslag van 100 miljoen ton per jaar. Ondanks dat behoort het wel tot de schoonst opererende terminals ter wereld. De Haven van Amsterdam wil toto 2030 verder uitgroeien met tot een goedrenoverslag van maximaal 125 ton per jaar. Momenteel wordt er hard gewerkt aan de nieuwe zeesluis bij IJmuiden, zodat meer scheepvaart mogelijk wordt om dat doel te verwezenlijken.  

Luchtfoto Amsterdam Havengebied

Luchtfoto van het Havengebied in Amsterdam. 

Zuidas

De Zuidas is een zakendistrict waar momenteel volop wordt gebouwd. Het is in korte tijd uitgegroeid tot een unieke stadswijk met internationale allure. Maar er wordt niet alleen gewerkt op de Zuidas. Rond 2020 moeten er ongeveer 2.000 nieuwe woningen worden opgeleverd en elk volgend jaar moeten daar 350 bij komen tot er in 2040 maar liefst 8.000 a 9.000 nieuwbouwwoningen bijgekomen moeten zijn. Al met al is Zuidas momenteel één van de grootste bouwlocaties van Amsterdam waar de skyline komende jaren constant zal veranderen.

Luchtfoto Amsterdam Zuidas

De Zuidas is momenteel één van de grootste bouwlocaties van Amsterdam.

Koningsdag & Gay Pride

Geen bekende gebouwen of gebieden, maar onlosmakelijk verbonden aan Amsterdam zijn Koningsdag & de Gay Pride. Op beide evenementen komen tienduizenden bezoekers naar onze hoofdstad. Koningsdag is de feestdag waar Nederland het meest bekend om is. Het is het nationale evenement van het land. Alles en iedereen is deze dag oranje gekleurd en we vieren de monarchie door de koning te feliciteren en te drinken 'tot we erbij neervallen'. Bekijk de hele fotoserie van Koningsdag in Amsterdam hier.

Luchtfoto Amsterdam Rai Koningsdag

Koningsdag met festiviteiten bij de Rai in Amsterdam.

Ieder jaar tijdens het eerste weekend in augustus staat Amsterdam in het teken van de Gay Pride. Het hoogtepunt is de Canal Parade waarbij een bonte stoet van boten door de grachten vaart. Elk jaar komen er honderdduizenden bezoekers naar de Gay Pride en dat maakt het één van de drukbezochte evenementen van het land. De Amsterdamse Pride werd in 2018 verkozen tot het Beste Publieksevenement van Nederland. Bekijk de hele fotoserie van de Canal Parade hier.

Luchtfoto Amsterdam Gay Pride

Luchtfoto van de Canal Parade door de grachten van Amsterdam.

Powered by PhotoDeck