15 Bijzondere Nederlandse gebouwen


Een overzicht vanuit de lucht van de meest bijzondere, spectaculaire en soms bizarre gebouwen op Nederlandse bodem. 


1. Het Zaanse huisjes hotel (Intel hotel) Zaandam

Zaanse Huisjes Hotel Intel Zaandam

Het Intel hotel in Zaandam bestaat uit een opeenstapeling van bijna zeventig losse Zaanse huisjes, uitgevoerd in vier kleuren Zaans groen. Het werd in 2010 geopend en is ontworpen door Wilfried van Winden. Het gebouw met 12 verdiepingen is 39 meter hoog en heeft 160 kamers, een bar-restaurant, een zwembad, een wellnesscentrum, een Finse sauna en Turks stoombad.

Provincialeweg 102, Zaandam

2. Kubuswoningen Rotterdam

Kubuswoningen Rotterdam

De kubuswoningen zijn 38 kubusvormige paalwoningen en 13 bedrijfskubussen bij de Blaak in Rotterdam. De woningen zijn ontworpen door architect Piet Blom die een soort dorp in de grote stad wilde ontwerpen. Hierbij zag hij de huizen als bomen en het hele complex als een bos. Vandaar ook de naam het Blaakse Bos. De Kijk-Kubus is een ingerichte museumwoning in het Blaakse Bos en is 7 dagen per week geopend van 11.00 uur tot 17.00 uur.

Blaak, Rotterdam

3. Basiliek van de H.H. Agatha en Barbara Oudenbosch

Basiliek Van De Hh Agatha En Barbara Oudenbosch

De Basiliek van de Heiligen Agatha en Barbara is een rooms-katholieke kerk in Oudenbosch. De kerk is een verkleinde kopie van de Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad. De basiliek is al van veraf te zien in het Brabantse landschap, maar van dichtbij is hij pas echt indrukwekkend. De kerk heeft een lengte van 81 meter, breedte van 55 meter en hoogte van 63 meter en is daarmee een geschaalde kopie van de St. Pieter (1:16). De Basiliek in Oudenbosch is 7 dagen per week geopend van 10-12 uur en 13-16 uur (in de zomer tot 16.30 uur). 

Markt 57, Oudenbosch

4. Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid Hilversum

Nederlands Instituut Voor Beeld En Geluid Hilversum

Zowel de buitenkant als de binnenkant van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum zijn een lust voor het oog. In het museum ontdek je de wereld van de media: van de rijke geschiedenis tot actuele ontwikkelingen en mediafenomenen. Als cultuurhistorisch instituut draagt het zorg voor de verzameling, opslag, conservering, documentatie en presentatie van het Nederlands audiovisueel erfgoed. Het gebouw dat in 2006 gebouwd werd is ontworpen door de architecten Willem-Jan Neutelings en Michiel Riedijk. Open van dinsdag t/m zondag van 10.00 uur tot 17.00 uur.

Media Parkboulevard 1, Hilversum

5. Eye filmmuseum Amsterdam

Eye Filmmuseum Amsterdam

Het Eye Filmmuseum in Amsterdam is er voor iedereen die van film en kunst houdt. Het gebouw staat tegenover het Centraal Station, aan de noordoever van het IJ en is te bereiken met de gratis pont die je in enkele minuten naar de overkant brengt. Het Eye filmmuseum huisvest de grootste filmbibliotheek van Nederland. Regelmatig zijn er themaprogramma's waarin de filmgeschiedenis en hedendaagse cinematografische ontwikkelingen aan bod komen. Het gebouw is ontworpen door Roman Delugan en Elke Delugan-Meissl en werd in 2012 geopend. Open op zondag t/m donderdag: 10.00 - 22.00, vrijdag & zaterdag tot 23.00 uur.

IJpromenade 1, Amsterdam

6. Domtoren Utrecht

Domtoren Utrecht

Midden in Utrecht staat de Domtoren. De monumentale, gotische toren is het icoon van de stad en bepaald al honderden jaren de skyline van de Utrecht. De Domtoren is 112 meter hoog en is daarmee het hoogste gebouw van de stad en de hoogste kerktoren van Nederland. Hij werd gebouwd in 1382 en zat oorspronkelijk vast aan de Domkerk. In 1674 stortte echter het middenschip van de kerk in tijdens een heftige zomerstorm. Sindsdien staan de kerk en de toren een stukje uit elkaar. Beklim bij je bezoek zeker de 465 traptreden voor een geweldig uitzicht over de Utrechtse binnenstad. De Domtoren is dagelijks te bezoeken van 10.00 tot 17.00 uur.

Domplein 9, Utrecht

7. Museum de Fundatie Zwolle

Museum De Fundatie Zwolle

Museum de Fundatie in Zwolle is een museum voor beeldende kunst en heeft een omvangrijke collectie kunst van de late middeleeuwen tot nu. Het gebouw deed voorheen dienst als het Paleis van Justitie en bood later onder meer onderdak aan de Rijksplanologische Dienst. In 2005 werd het verbouwd tot een kunstmuseum en in 2013 is het spectaculair uitgebreid met ‘de wolk’ op het dak van het historische gebouw. Op de grens tussen de middeleeuwse stadskern en de 19e-eeuwse singels is het vernieuwde museum een hedendaags baken en een icoon voor de toekomst. Open van dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur.

Blijmarkt 20, Zwolle

8. Het Groninger Museum Groningen

Groninger Museum Groningen

Het Groninger Museum gebouw werd in 1994 geopend door koningin Beatrix en is tot op de dag van vandaag aanleiding voor discussie over moderne museumarchitectuur. Het Groninger Museum ligt aan de rand van de stad op een historische locatie in het water. Het bestaat uit verschillende 'eilanden' die in het Verbindingskanaal liggen. De ‘eilanden’ zijn opgedeeld in verschillende paviljoens die elk zijn ontworpen door verschillende ontwerpers. Het museum beheert een veelzijdige verzameling bijzondere schatten van de steentijd tot nu. Open van dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 17.00 uur.

Museumeiland 1, Groningen

9. Evoluon Eindhoven

Evoluon Eindhoven

Het Evoluon is een discusvormig gebouw in Eindhoven. De futuristische koepel met een diameter van 77 meter lijkt nog het meest op een vliegende schotel. Het gebouw werd in 1966 aan de stad Eindhoven aangeboden ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van het nederlandse elektronicaconcern Philips. Het voormalige museum wordt tegenwoordig gebruikt als congres- en evenementencentrum en er zijn regelmatig interessante tentoonstellingen.

Noord Brabantlaan 1a, Eindhoven

10. Sint Janskerk Maastricht

Sint Janskerk Maastricht

De Sint Janskerk is een historisch kerkgebouw gelegen aan het markante Vrijthof in Maastricht. De gotische kerk die ook wel de ‘Sint Jan van Maastricht’ genoemd ligt gebroederlijk naast de Servaasbasiliek. De Sint Janskerk was oorspronkelijk bedoeld als parochiekerk voor het Kapittel van Sint Servaas om zo de basiliek als bedevaartsplek te ontlasten. Kenmerkend aan de Sint Janskerk is de 79 meter hoge, roodgeschilderde toren. De huidige kerk stamt uit het begin van de 15e eeuw. In de kerk vinden regelmatig concerten plaats en ook worden er tentoonstellingen en beurzen gehouden. De toren is te beklimmen en van boven heb je een prachtig uitzicht over de binnenstad. Open van maandag t/m zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur.

Vrijthof 24, Maastrich

11. Wall House #2 Groningen

Wall House 2 Groningen

Wall House #2 is met zijn veelheid aan vormen, kleuren, interessante details, symbolen en betekenissen een echte bezienswaardigheid. Centraal in het gebouw staat een 18,5 meter brede en 14 meter hoge muur. Hieraan zijn de verschillende organisch vormgegeven ruimtes en woonvertrekken opgehangen. Wall House #2 is ontworpen door de Amerikaanse architect John Quentin Hejduk en is een exponent van de architectuur in de jaren 80 en 90, toen de stad zich als podium voor internationale postmoderne architectuur profileerde. Wall House #2 is open op zaterdag en zondag van 12.00. tot 17.00 uur, in de periode van 30 maart t/m 2 november.

A.J. Lutulistraat 17, Groningen

12. Markthal Rotterdam

De Markthal Rotterdam

De Markthal in Rotterdam is een woon- en winkelgebouw met inpandige markthal en is de eerste overdekte marktvloer van Nederland. Naast de overdekte markt herbergt het 228 appartementen en verschillende winkels en horeca gelegenheden. De binnengevel van de Markthal is bekleed met het kunstwerk de ‘Hoorn des Overvloeds’, een 11.000 m² groot kunstwerk van Arno Coenen en Iris Roskam. Het toont uitvergrote vruchten, groenten, granen, vissen, bloemen en insecten en wordt door verschillende publicaties 'het grootste kunstwerk ter wereld' genoemd. Het gebouw heeft aan beide kopse kanten een glazen gevel. De Markthal werd in 2014 geopend door koningin Maxima. De markt en winkels zijn dagelijks geopend vanaf 10.00 uur (zondag vanaf 12.00 uur). 

Verlengde Nieuwstraat, Rotterdam

13. Scheepvaartmuseum Amsterdam

Scheepvaartmuseum Amsterdam

Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam is een museum over de scheepvaart en bevat met circa 400.000 objecten de op één na grootste maritieme collectie ter wereld. Het is gevestigd in het gebouw van het voormalige zeemagazijn dat dateert uit 1656. In het magazijn werden kanonnen, zeilen, vlaggen en scheepsuitrusting voor de Nederlandse oorlogsvloot opgeslagen. Aan de steiger bij het museum zijn twee schepen afgemeerd. De meest opvallende is de replica van het VOC schip ‘Amsterdam’. Een Oost-Indiëvaarder die dateert uit 1749. Het schip is onderdeel van het museum en geeft een beeld van het leven aan boord. Het Scheepvaartmuseum is dagelijks geopend van 9.00 tot 17.00 uur.

Kattenburgerplein 1, Amsterdam

14. Stadhuis Gouda

Stadhuis Gouda

Het Oude Stadhuys Gouda met zijn sprookjesachtige uitstraling bevind zich midden op de Markt. De plaatsing van het Stadhuis is geen toeval, maar heeft een belangrijke reden. Nadat het oorspronkelijke Stadhuis in 1361 bij de stadsbrand werd verwoest was de voorwaarde van de stadsheer Graaf Guy van Blois dat de nieuwe Stadhuis midden op de Markt moest worden gebouwd. Zo zou het minder vatbaar zijn voor brand. Sinds de bouw van het nieuwe Huis van de Stad in 2012 wordt het oude stadhuis niet meer gebruikt voor raadsvergaderingen. Tegenwoordig worden de zalen onder meer verhuurt voor evenementen, bijeenkomsten en vergaderingen.

Markt 1, Gouda

15. Gasuniegebouw Groningen

Gasuniegebouw Groningen

In het zuiden van de stad Groningen staat het kantoorgebouw van de NV Nederlandse Gasunie. Het gebouw is 87 meter hoog en telt 17 verdiepingen. Bij de bouw waren de menselijke maat en het welbevinden van de mens in en rondom het gebouw de voornaamste uitgangspunten. Het is dan ook een goed voorbeeld van organische architectuur. Het in 1994 opgeleverde kantoorgebouw is omgeven door een fraai stadspark met veel waterpartijen en bossages.

Concourslaan 17, Groningen

Om deze inhoud weer te geven dient u cookies te accepteren. Accepteren

Powered by PhotoDeck