Ongeveer 1000 jaar geleden begonnen de rijke en machtige heersers in Nederland hun huizen te versterken om zich tegen de vijand te beschermen. Deze versterkte huizen waren de eerste kastelen. De eerste kastelen waren bijna allemaal van hout. Vanaf ongeveer 1250 werden steeds meer kastelen gebouwd van steen.

Kasteel de Haar

Kasteel De Haar

Haarzuilens, Utrecht - Kasteel de Haar is het grootste kasteel van Nederland. Oorspronkelijk was Kasteel de Haar in het bezit van een lid van de familie Van der Haar, die als dienstman van de Prins-bisschop van Utrecht voldoende prestige bezat om voor zichzelf en zijn familie een versterkt huis te bouwen. Aan het einde van de 19de eeuw erfde baron Etienne van Zuylen van Nijevelt het inmiddels zwaar vervallen domein De Haar en besluit hij tot herbouw van het familiekasteel als eerbetoon aan zijn roemrijke familie.

Muiderslot

Muiderslot

Muiden, Noord-Holland - Net onder Amsterdam ligt al ruim 700 jaar het stoere Muiderslot, omringd door water en kasteeltuinen. Het is een van de oudste én best bewaarde kastelen van Nederland. Het kasteel uit 1285 en kent een lange en roerige geschiedenis. Volgens historicus Maarten van Rossem ziet het 'sprookjeskasteel' er uit zoals een kasteel eruit moet zien: 'Ook Walt Disney zou er zeer tevreden over zijn geweest'.

Kasteel Doorwerth

Kasteel Doorwerth

Doorwerth, Gelderland - Kasteel Doorwerth is prachtig gelegen in de uiterwaarden van de Rijn bij het dorp Doorwerth. Oorspronkelijk werd de burcht gebouwd op een oeverwal langs deze rivier. Een strategische plek, want het kasteel stond hier hoog en droog en er was water om de gracht te vullen. In de ingerichte vertrekken kun je de vroegere sfeer letterlijk ruiken, zien en horen.

Kasteel Hoensbroek

Kasteel Hoensbroek

Hoensbroek, Limburg - Kasteel Hoensbroek is een van de mooiste, best bewaarde en best toegankelijke kastelen van Europa en één van de grootste kastelen van Nederland. De eerste heer van Hoensbroek was ridder Herman Hoen, naamgever van het kasteel. In de loop der eeuwen is het kasteel drie keer flink verbouwd en vergroot. Tijdens een bezoek dwaal je dan ook door meer dan 40 kasteelvertrekken.

Kasteel Heeswijk

Kasteel Heeswijk

Heeswijk-Dinther, Noord-Brabant - Prominent in het bosrijke Brabantse land schittert het monumentale Kasteel Heeswijk, het mooiste kasteel van de provincie Noord-Brabant. André baron van den Bogaerde van Terbrugge, destijds Gouverneur des Konings in Brabant, geeft het het kasteel rond 1835 zijn huidige indrukwekkende uitstraling. Kasteel Heeswijk bestaat nu dan ook bijna duizend jaar. De rijke geschiedenis van dit machtige monument kun je beleven in en rondom het kasteel. 

Slot Loevestein

Slot Loevestein

Poederoijen, Gelderland - In het oerhollandse rivierenlandschap, waar Maas en Waal samenkomen, liet ridder Dirc Loef van Horne in 1361 zijn kasteel bouwen. Het was een ideale plek om tol te heffen van voorbij varende schepen. De rijke geschiedenis van Slot Loevestein beslaat zo’n 650 jaar en is in te delen in drie periodes: de middeleeuwen, de staatsgevangenis en de Hollandse Waterlinie.

Kasteel Twickel

Kasteel Twickel

Delden, Overijssel - Vlakbij het Twentse stadje Delden ligt Landgoed Twickel. Huis Twickel wordt gewaardeerd als een van de mooiste kastelen van Nederland. Dat geldt voor de buitenkant, maar ook voor het interieur. Bijzonder is dat het kasteel geen museum is maar een woonhuis. De laatste barones bepaalde dat na haar dood het kasteel bewoond moest blijven. Het is dan ook maar een beperkt aantal dagen per jaar geopend voor een rondleiding. Twickel geniet grote bekendheid wegens zijn tuinen en park.

Kasteel Duurstede

Kasteel Duurstede

Wijk bij Duurstede, Utrecht - Kasteel Duurstede is één van de oudste en mooiste kastelen van Nederland. Het ligt op een sprookjesachtig kasteeleiland en is omringd door een park. De entree via een ophaalbrug over de slotgracht zorgt meteen voor het échte kasteelgevoel. Het kasteel is aan het begin van de 13e eeuw ontstaan vanuit een groot huis dat werd uitgebreid met een bakstenen woontoren en werd in de 15e eeuw grondig verbouwd. Er zijn verschillende series en films opgenomen in kasteel Duurstede, zoals de serie ‘De Diamant’ van Bassie en Adriaan en de film ‘Paniek in de Confettifabriek’ van de Club van Sinterklaas.

Kasteel Ammersoyen

Kasteel Ammersoyen

Ammerzoden, Gelderland - Kasteel Ammersoyen is één van de best bewaarde middeleeuwse kastelen, gebouwd rond 1300. Strategisch gelegen tussen Maas en Waal, in het schitterende rivierenland van de Bommelerwaard ligt deze indrukwekkende burcht. De typische Hollandse waterburcht heeft vier hoektorens, een voorburcht en is geheel omgracht. Bij de bouw rond 1300 lag kasteel Ammersoyen aan de Maas. Niet veel later werd de loop van de rivier verlegd, maar bleef het kasteel met zijn voorburcht door water omgeven.


Kasteel Cannenburg

Kasteel Cannenburg

Vaassen, Gelderland - Kasteel Cannenburch ligt aan de noordkant van de Gelderse gemeente Vaassen. Het van oorsprong middeleeuwse kasteel ligt in een prachtig oud parkbos met weilanden en vijvers. De vroegste vermelding van de Cannenburch dateert uit 1365. Rond 1750 werd het complex gemoderniseerd. Er verrezen twee grote dienstvleugels ter weerszijden van het voorplein en er kwam een nieuwe stenen brug over de gracht. 

Om deze inhoud weer te geven dient u cookies te accepteren. Accepteren

Powered by PhotoDeck