Werk aan klaverblad bij Beekbergen komt op gang

25 Jan, 2017

Weggebruikers die regelmatig over de A50 rijden, hebben het vast al gezien: grote bulten zand aan weerszijden van de snelweg ter hoogte van knooppunt Beekbergen. Het echte werk gaat beginnen en daarmee zal ook de hinder voor weggebruikers toenemen, legt Rutger Blankvoort van Rijkswaterstaat uit. „Tijdens de voorbereidingswerkzaamheden viel het nog wel mee voor weggebruikers, maar vanaf eind februari zal er meer merkbaar zijn.

Hinder

De rijstroken op de A50 worden versmald en er gaat een snelheidsbeperking van 90 kilometer per uur gelden. Weggebruikers worden over de vluchtstrook en over de rechterrijbaan geleid, zodat het werk aan de steunpilaren voor de fly-over veilig kan worden gedaan.” Het verkeer dat vanuit Deventer richting Arnhem gaat, rijdt straks via een fly-over over de A50, om vervolgens onder de A1 door te gaan richting Arnhem. Om ruimte te maken voor de werkzaamheden is de verbindingsweg van Deventer naar Zwolle inmiddels verlegd.


Pijler

Blankvoort: „Eind februari begint de aannemer met de bouw bij de middenpijler in de A50, waar verschillende tussensteunpunten komen. De bulten zand die er nu liggen, worden vanuit de regio aangevoerd en straks gebruikt om de weg op te hogen. De bouw van de twee tussensteunpunten gaat tussen de acht en tien weken duren.”


Grote klus

Begin april wacht de volgende grote klus, dan worden er extra weefvakken aangelegd. Dat gebeurt tussen de aansluiting Apeldoorn - Zuid en knooppunt Beekbergen. „Zo creëren we meer capaciteit voor in- en uitvoegend verkeer aan beide kanten van de A1. Ook dat zal in de weekeinden af en toe hinder met zich meebrengen, omdat er weggedeelten worden afgesloten.”


Planning

Wanneer alles volgens planning loopt, zijn de werkzaamheden aan het knooppunt eind dit jaar afgerond. Blankvoort: „Zoals het nu gaat, liggen we op schema.” Het aanleggen van een fly-over en de weefvakken is het eerste onderdeel van een groter project om de doorstroming op de A1 te verbeteren. Tussen 2018 en 2020 wordt het stuk tussen Twello en Deventer aangepakt. Tussen Deventer - Oost en Rijssen wordt de weg ook verbreed. Daarna volgt nog een verbreding tussen Rijssen en Knooppunt Azelo. In totaal investeert Rijkswaterstaat 400 miljoen euro in het verbreden van de A1.


Bron de Stentor/Video Hollandluchtfoto
Terug »