Nuon stopt 'noodgedwongen' met kolen

23 Dec, 2016

Energieleverancier Nuon gaat definitief stoppen met het stoken van kolen. Het bedrijf heeft dat besloten nu het een subsidie is misgelopen voor zijn laatste kolencentrale in Nederland, de Hemweg-centrale bij Amsterdam.


Het geld is nodig om de centrale te verduurzamen, zegt het bedrijf. Hoe Nuon afstand gaat doen van de kolencentrale is nog niet duidelijk. "Dat ligt helemaal aan minister Kamp", zegt een woordvoerder. Volgens haar moet de minister van Economische Zaken snel duidelijkheid geven over hoe snel hij met kolenenergie in Nederland wil stoppen.


Een optie voor Nuon is sluiting van de kolencentrale aan de Hemweg. Nuon is in gesprek met de overheid om compensatie te krijgen voor zo'n sluiting, zodat de 200 medewerkers goed terechtkomen en het pand fatsoenlijk kan worden ontmanteld.


Als er geen duidelijkheid komt, is Nuon van plan de centrale te verkopen. Het bedrijf denkt dat verkoop geen probleem wordt, aangezien de centrale naar eigen zeggen winstgevend is, tot 2034 open kan blijven en tot de top van de Europese kolencentrales behoort.


Bron NOSTerug »