Aanvaring met vrachtschip Flinterstar schuld van de gastanker Al Oraiq

29 Nov, 2016

De bemanning van de gastanker heeft de grootste fout gemaakt in de aanvaring tussen het Nederlandse vrachtschip Flinterstar en de gastanker Al Oraiq. Dat blijkt uit een onafhankelijk onderzoek naar de oorzaak van het ongeval.


De tanker voer te snel en de bemanning heeft de verkeerssituatie verkeerd ingeschat. Ze lieten het schip ook aan de verkeerde kant van een boei varen waardoor een aanvaring met de Flinterstar niet te vermijden was. Het vrachtschip zonk uiteindelijk en er lekte een massa olie de Noordzee in.


Taalprobleem
Verder blijkt uit het onderzoek dat er ook een taalprobleem was. De communicatie tussen de loodsen van de twee schepen en de radartoren in Zeebrugge verliep bijna uitsluitend in het Nederlands. Terwijl de twee kapiteins van de schepen geen Nederlands begrepen.


Aanvankelijk werd gedacht dat de Flinterstar de grote schuldige was maar dat spreekt het onderzoek nu tegen. Het gerecht moet nu beslissen wie effectief aansprakelijk is voor het ongeval.


Berging
De Flinterstar strandde begin oktober 2015 voor de kust van Zeebrugge, na een aanvaring met de gastanker Al-Oraiq. Kort na het ongeval deed de Nederlandse eigenaar afstand van het schip. Daardoor was Belgiƫ als oeverland plots verantwoordelijk voor het schip en de berging.

Bron VTMnieuws
Terug »