Bollenteelt neemt Flevoland over

24 Apr, 2017

Het aantal hectares dat gebruikt wordt voor bollenteelt blijft maar stijgen in Flevoland. Op twee dipjes na, is in de afgelopen zeventien jaar een stijgende lijn te zien. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.


In absolute aantallen is Flevoland de tweede teeltprovincie van Nederland na Noord-Holland. In 2016 werd 2.559 hectare gebruikt voor de teelt van tulpen en 3.513 hectare voor bloembollen. Dat is respectievelijk 36 en 55 procent meer dan begin deze eeuw en een veel sterkere stijging dan het landelijke beeld laat zien.


Ook is in Flevoland het aantal bedrijven vrijwel gelijk gebleven, terwijl het totale aantal tulpen- en bollentelers in zeventien jaar is gehalveerd.


Limiet

,,Flevoland is een groeiprovincie. Met een egale bodem en grote vierkante percelen is het een aantrekkelijk teeltgebied. Na Noordoostpolder is de bollenteelt uitgebreid naar Dronten en Zeewolde. Dat zie je terug in de cijfers.


Maar de rek is eruit, de limiet is bereikt", zegt Wim Klink uit Zeewolde. Hij is bestuurder bij de Koninklijke Algemeene Vereeniging Voor Bloembollencultuur.

Hij weet dat de bollen in de expansiegebieden amper van lokale telers zijn. ,,Het is de zogenaamde reizende bollenteelt.


Ze zijn van telers uit West-Friesland. De bollen komen over de dijk (Houtribdijk, JS) naar hier, komen tot bloei en gaan daarna weer terug over de dijk."


Bron : De Stentor


Terug »